wtorek, 1 marca 2016

Kluski tlone

Uszak, marchew, pokrzywa, kościenica, gwiazdnica,
czosnaczek, tasznik, rzeżucha, krwawnik, podagrycznik,
ziarnopłon. To tylko listki roślin, których użyłem
Deszczowa pogoda, tym razem posiłek przygotowałem w domu a nie w lesie na ognisku.

Kluski tlone, to prosta i sycąca potrawa. Prażę mąkę pszenną mieszając drewnianą łopatką a w międzyczasie smażę pokrojony boczek z uszakami na oleju czosnkowym. Mąkę cały czas mieszam tak aby się nie przypaliła aż uzyska brązowy kolor. Dolewam wrzątku tak aby całość się ze sobą zlepiła, następnie boczek z tłuszczem, grzybkami oraz drobno pokrojonymi roślinami z lasu. Sól, pieprz i smacznego.


Smacznego

2 komentarze:

  1. Antoś
    Witam!
    Odkryłem bardzo ciekawy opis z 2013 r dotyczący kawy z żołędzi
    Mam pytanie czy można zrobić kawę z dębu czerwonego, czy jest tak samo smaczna?

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam. Tak, można i jest równie smaczna. Co więcej, rzadko ale można trafić na dęba, co rodzi słodkie żołędzie.

    OdpowiedzUsuń