środa, 24 lutego 2016

Czosnek szczypiorek (Allium schoenoprasum)

Czosnek szczypiorek (Allium schoenoprasum) - jedna z kilku roślin wczesnowiosennych o delikatnym czosnkowym smaku. Pojawia się przeważnie w marcu i jest dostępny do jesieni, jeśli wcześniej dziki nie wyryją. Jadalna jest cała roślina. Cebulki zimą są miękkie zakopane pod małą warstwą ziemi. Na wiosnę twardnieją i wyrastają z nich smaczne liście długie do kilkudziesięciu centymetrów. Spotkać możemy na łące przy skraju lasu; w mieszanym lesie lubi rosnąć w okolicy dębów, sosny.

Szczypiorek zawiera m.in witaminę C, żelazo, wapń i przede wszystkim jest zdrowy, kto nie lubi czosnkowego smaku - musi polubić. Zaletą tej rośliny jest to, że smakuje na surowo i jest też dobrym dodatkiem praktycznie do wszystkich potraw. Najlepiej smakuje świeży, mały, drobno pokrojony.




Jadalne cebulki i liście

1 komentarz:

  1. Ostatnio z Arturem i studentami SRS jedliśmy z dzikim szczypiorem Pyry z gzikiem :) Bajecznie smakowało :) :)

    OdpowiedzUsuń