Mamy początek kwietnia, cała ściółka od kilku dni jest
pokryta roślinami, mimo że jest bardzo sucho. Powoli zieleni się podszyt,
kwitną drzewa. Roślin jadalnych jest tak dużo, że bez problemu możemy sami
wybierać składniki na leśną potrawę, jemy to na co mamy ochotę. Zbiór roślin
wiosną jest bardzo wydajny, szybko zbieramy liście i kwiaty, w bardzo krótkim
czasie możemy przygotować zdrowy, pożywny i syty posiłek nawet dla kilku osób
Do lasu zabrałem kubek, wodę, mąkę, 100g ryżu i przyprawy.
Po drodze nad staw nazbierałem liście i kwiaty szczawiku, fiołka leśnego i gwiazdnicy pospolitej, młode
pędy pokrzyw i liście mniszka lekarskiego.
Do gotującej się wody najpierw wrzuciłem luzem ryż i dodałem soli. Kiedy
ryż był już odpowiedni zacząłem dodawać rośliny, najpierw pokrzywy a potem
zmieszaną resztę. Po kilku minutach spokojnego gotowania i po doprawieniu
wyszła całkiem smaczna zupa o dominującym smaku pokrzywy i lekko słodko-kwaśnym
posmaku.
Kubek zupy idealnie starczył na dwie osoby.
Z części zmieszanych wszystkich roślin, które zostały pomyślałem
że usmażymy placki. Całość drobno pokroiłem, dodałem mąkę i wodę trochę soli i
pieprzu, wyrobiłem odpowiednią konsystencje
tak samo jak w przypadku placków z pokrzywami. W ten sposób można używać
wiele innych roślin jadalnych. W kilka
chwil mieliśmy usmażone trzy placki ze świeżymi roślinami. W smaku bardzo słodkie, podejrzewam że to z powodu kwiatów, które dodałem, smaczne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz