Łopian większy na wiosnę w drugim roku wegetacyjnym |
Łopian (Arctium) – to roślina dwuletnia należąca do rodziny
astrowatych. Łopian możemy spotkać na suchych łąkach, w zacienionych miejscach
w lesie liściastym, przy drogach, rowach z wodą. Roślina w pierwszym roku
wegetacyjnym wytwarza kępę liści wychodzących z korzenia a w drugim roku wytwarza łodygę i
pędy z kwiatami. W Polsce dziko występują 4 gatunki łopianu: łopian większy,
łopian mniejszy, łopian pajęczynowaty i łopian gajowy. Wszystkie gatunki mają
jednakowe zastosowanie.
Jadalne na surowo są ogonki liściowe, drobno pokrojone można dodać do zup i sałatek. Nadają się do kiszenia. Liście łopianu można pomylić z ogromnymi liśćmi lepiężnika różowego.
Smażenie |
Korzenie łopianu jadalne są na surowo, można je suszyć, piec
i smażyć. Korzenie najlepiej pozyskiwać jesienią pierwszego roku wegetacyjnego
oraz pół roku później na wiosnę, przed wykształceniem łodygi czyli
marzec-czerwiec. Małe, kilkucentymetrowe korzenie najlepiej jeść na surowo,
gdyż nie są łykowate i włókniste tak jak te starsze, większe. Duże kawałki
przeznaczamy na frytki lub pieczemy w żarze ogniska. Z korzenia łopianu
przyrządza się piwo.
Gotowe, bardziej upieczone frytki |
Korzenie najlepiej obmyć w strumieniu i oskrobać ostrzem
noża, po umyciu lekko zmieniają swoją barwę. Kroimy w drobne paski i wrzucamy
na rozgrzany olej na patelni. Po niespełna 10 minutach kawałki zmieniają swoją
barwę na złocisty, żółty kolor. Trzeba uważać, bo łatwo można je przypalić.
Frytki z korzeni można przyprawić solą lub papryką ; są smaczne, lekko
gumowate, intensywne w smaku i przede wszystkim pożywne. Zbiór jest szybki i
wydajny, co jest największą zaletą tego posiłku.
Genialne, wielkie dzięki :) Dodajmy, że łopan jest też rośliną leczniczą..
OdpowiedzUsuńSuper wpis!
OdpowiedzUsuń