Młody żółciak siarkowy, nadający się do spożycia |
Zebrane młode
owocniki gotujemy w wodzie z dodatkiem soli przez kilkanaście minut, grzyb
bardziej będzie wtedy bardziej miękki. Owocniki wystarczy pokroić w paski o
grubości 1-2cm, można obtoczyć je w jajku i bułce tartej, jednak nie jest to
konieczne. Smażymy w małej ilości rozgrzanego oleju na patelni przez około 10
minut. Pomarańczowy kolor staje się bardziej intensywny a jaskrawa żółć
blaknie.
Usmażone kotleciki |
Grzyb występuje wiosną, jest pospolity, mnóstwo go rośnie na
drzewie poprzez co zbiór jest szybki i wydajny, można bez problemu najeść się w
kilka osób. Zbiór na młode, smaczne grzyby trwa kilka tygodni w zależności od
pogody. Nie polecam jeść grzybów, które wytworzyły już rurki ; grzyb starszy
jest mniej smaczny, twardy i włóknisty.
Jak wiosną poznać po wschodzących listkach czy roślina jest już jednoroczna ,czy tegoroczna, przed wykopaniem korzenia.
OdpowiedzUsuńPrzepraszam bo moje pytanie dotyczyło łopianu , a przez pomyłkę umieściłem je tu .
UsuńSzczerze mówiąc - na pierwszy rzut oka sam nie wiem jak to odróżnić. Obserwuję w różnych miejscach różne rośliny i widzę jak się zmieniają z czasem - stąd wiem w przypadku łopianu czy roślina jest jednoroczna czy rozpoczęła drugi rok. Nie trzeba tego odróżniać, w obu przypadkach zbieramy korzeń i jest smaczny.
Usuń