Grzanki czosnkowe, cebula i ciepła herbata miętowa |
poniedziałek, 19 marca 2018
Wzmocnij się! Grzanki czosnkowe
Wzmocnij się! Czyli grzanki czosnkowe z dodatkiem surowej cebuli. Marzec zaczął się mroźnie, po czym nastało prawdziwe przedwiośnie z temperaturami po kilkanaście stopni na plusie. Obecnie wrócił mróz i śnieg, za tydzień znowu będzie ciepło. Warto w taki czas uodparniać się i zapobiegać chorobom. Nie będę się rozpisywał szczegółowo na temat właściwości czosnku i cebuli, każdy wie że to bardzo stary sposób na leczenie się podczas gryp, wirusów, ogólnie pojętej choroby. Syrop z cebuli czy zgnieciony czosnek na kanapkę zna każdy. Grzanki są ciekawą odmianą, szczególnie gdy do dyspozycji mamy ogień.
Kromki chleba wystarczy upiec tak aby stał się szorstki, obrany ząbek czosnku rozcieramy o chleb. Do tego surowa, drobno pokrojona cebula, kawałek mięsa i mamy całkiem smaczną przekąskę z ogniska. Kilka lat temu poznałem grzanki czosnkowe i od tamtego czasu robię takie będąc w lesie, szczególnie zimą. Tymczasem weekend zapowiada się na Tatry.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz