poniedziałek, 19 marca 2018

Wzmocnij się! Grzanki czosnkowe

Wzmocnij się! Czyli grzanki czosnkowe z dodatkiem surowej cebuli. Marzec zaczął się mroźnie, po czym nastało prawdziwe przedwiośnie z temperaturami po kilkanaście stopni na plusie. Obecnie wrócił mróz i śnieg, za tydzień znowu będzie ciepło. Warto w taki czas uodparniać się i zapobiegać chorobom. Nie będę się rozpisywał szczegółowo na temat właściwości czosnku i cebuli, każdy wie że to bardzo stary sposób na leczenie się podczas gryp, wirusów, ogólnie pojętej choroby. Syrop z cebuli czy zgnieciony czosnek na kanapkę zna każdy. Grzanki są ciekawą odmianą, szczególnie gdy do dyspozycji mamy ogień.

Grzanki czosnkowe, cebula i ciepła herbata miętowa

Kromki chleba wystarczy upiec tak aby stał się szorstki, obrany ząbek czosnku rozcieramy o chleb. Do tego surowa, drobno pokrojona cebula, kawałek mięsa i mamy całkiem smaczną przekąskę z ogniska. Kilka lat temu poznałem grzanki czosnkowe i od tamtego czasu robię takie będąc w lesie, szczególnie zimą. Tymczasem weekend zapowiada się na Tatry.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz