niedziela, 30 marca 2014

Kiszony czosnaczek pospolity

Czosnaczek pospolity (Alliaria petiolata) - to jadalna, pospolita roślina obficie występująca na terenach lekko wilgotnych, rośnie w pobliżu stawów, strumieni, toleruje lasy liściaste. Młode pędy pojawiają się pod koniec marca i w kwietniu, czosnaczek rośnie do kilkudziesięciu centymetrów.






Młode liście czosnaczku pospolitego mają delikatny czosnkowy smak i zapach, z których można przygotować kiszonkę. Młode, zdrowie i jasnozielone liście drobno kroję i wrzucam do słoika zalewając chłodną przegotowaną wodą. Do słoika wrzucam jak najwięcej liści, zalewam wodą, staram się zostawić jak najmniej pęcherzyków powietrza w  środku. Po wypełnieniu słoika do samej góry sypiemy sól i całość odstawiamy na przynajmniej miesiąc w ciemne miejsce. 


W trakcie kiszenia będziemy widzieć czy daliśmy odpowiednią ilość wody czy też nie – wtedy wodę można odlać, jednak jej nadmierna ilość w niczym nie przeszkadza, kiszonka będzie bardziej  soczysta. Liście mają ciemnozielony kolor, smakują i pachną lekko czosnkowo, wyraźnie czuć sól, w smaku przypominają starte ogórki kiszone. Ukiszone liście czosnaczku mogą stanowić substytut kiszonych liści czosnku niedźwiedziego ; obie rośliny możemy dodawać jeść z kanapką, zupą czy sałatką.


Rok temu kiedy zbierałem liście, nigdzie nie przeczytałem, żeby ktoś w ten sposób wykorzystał tą roślinę. Po spróbowaniu wiem, że to dobra opcja i w tym roku na pewno ukiszę jeden czy dwa słoiki.

4 komentarze:

  1. Dobry patent,tak trzymaj

    OdpowiedzUsuń
  2. Na słoik który jest na zdjęciu dałem dwie płaskie łyżeczki.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dopytam ;): jak duży jest to słoik?, bo ze zdjęcia nie wynika… (chodzi o proporcje soli do całości). Z góry dziękuję! Fajny pomysł na to ziółko :)

    OdpowiedzUsuń