Uszak bzowy (Auricularia auricula-judae) - to pasożytniczy,
jadalny grzyb którego możemy spotkać zimą. Jego owocniki są niewielkie do 10cm,
w kształcie miski ; zewnątrz i wewnątrz czasami przypomina ludzkie ucho. Kolor i
struktura zależna jest od wieku i
pogody. Spotykamy lekko przeźroczyste, jasnobrązowe owocniki aż do fioletowych,
prawie czarnych. Podczas suszy owocniki są suche, mają małą objętość natomiast
gdy trochę popada grzyby ponownie zwiększają objętość. Występuje w całej
Polsce, poza wyższymi górami. Najczęściej można go spotkać na bzie czarnym, jak
sama nazwa wskazuje, poza tym rośnie na orzechu, olchach, klonie czy buku ;
bardzo rzadko na drzewie iglastym. Zapach i smak nie jest wyczuwalny, bardzo
łagodny, chrząstkowaty smak, bardziej może służyć jako dodatek do potraw
aniżeli główny składnik. Według mnie nie ma możliwości pomyłki.
Płomiennica zimowa – to pospolity grzyb zimowy, którego
spotykamy od listopada do marca, są odporne na niskie temperatury. Tworzy biały
wysyp zarodników, owocniki wyrastają z pnia tworząc kępy. Kapelusz śliski,
okrągły, u większych owocników płaski, wielkości od jednego do kilkunastu cm.
Barwa zależna od wieku ; młode owocniki są żółte, jasnopomarańczowe a starsze
ciemnopomarańczowe aż do brązowego koloru.
Kapelusz zawinięty białą barwą w
dół.
Trzon o grubości przeważnie kilku mm, koloru zamszowego, ciemnobrązowego
lub żółtego ; im niżej tym trzon bardziej ciemny, grzyb naturalnie obumiera od
trzonu. Rośnie na żywych i martwych drzewach, pniach drzew liściastych.
Najczęściej występuje na wierzbach, topolach, rzadziej na orzechu ; czasem
rosną kilka metrów nad ziemią, dlatego zbiór może być utrudniony, kapelusze
czasem pokryte są mchem z drzew lub kawałkami kory, piasku z pniaków, często
trzeba dokładnie myć. Zapach jest bardzo przyjemny, typowo grzybowy. W smaku
bardzo przypominają orzechy włoskie, coś wspaniałego.
Gatunki podobne: hełmówka jadowita, która rośnie od późnego
lata do pierwszych mrozów, bardzo często na drzewach, pniach drzew iglastych,
rzadko na bukach – w górach. Łuszczak zmienny, który nie występuje typowo w
zimie, rośnie na drzewach liściastych a na iglastych tylko na południu kraju w
górach, jednak jest jadalny, ale podobny do hełmówki jadowitej, dlatego warto
wiedzieć jak je odróżnić. Trzecia możliwość pomyłki to maślanka wiązkowa, która
również nie rośnie typowo w zimie, podczas mrozów. Maślanka czasem posiada
lekko zielone blaszki i żółty trzon.
Obmyte grzyby |
Wybrałem się do lasu i dostrzegłem jakieś jasne kolory na
tle szarego lasu, bo śnieg jeszcze nie spadł u mnie. Okazało się, że na martwym
pniu topoli rośnie płomiennica zimowa. Pomyślałem, że wybiorę najładniejsze
owocniki i przyrządzę sobie w domu. Tak też zrobiłem. Niedaleko osiedla
zebrałem jeszcze kilka zimowek, dodatkowo z bzu czarnego zebrałem rosnące
uszaki. W domu dokładnie umyłem grzyby z piasku, kory, mchu i usmażyłem na
patelni na maśle.
Smażenie |
Smażyłem ponad 20 minut, w trakcie kilka razy przyprawiałem
pieprzem i solą. Zimówki były gotowe dużo szybciej niż uszaki, które wolno
stawały się miękkie.
Gotowe, smacznego |
Dobrze przyprawione usmażone grzyby zjadłem z chlebem.
Bardzo zaskoczył mnie smak zimówek, jakbym jadł orzechy włoskie! Szkoda tylko
że tak rzadko je spotykam.
Zawsze trzeba uważać i gdy nie jesteśmy pewni, nie zbieramy, nie jemy – o
tym trzeba zawsze pamiętać i tyczy się to nie tylko grzybów!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz