poniedziałek, 20 stycznia 2014

Zimowe grzyby - uszak i płomiennica



Uszak bzowy (Auricularia auricula-judae) - to pasożytniczy, jadalny grzyb którego możemy spotkać zimą. Jego owocniki są niewielkie do 10cm, w kształcie miski ; zewnątrz i wewnątrz czasami przypomina ludzkie ucho. Kolor i struktura  zależna jest od wieku i pogody. Spotykamy lekko przeźroczyste, jasnobrązowe owocniki aż do fioletowych, prawie czarnych. Podczas suszy owocniki są suche, mają małą objętość natomiast gdy trochę popada grzyby ponownie zwiększają objętość. Występuje w całej Polsce, poza wyższymi górami. Najczęściej można go spotkać na bzie czarnym, jak sama nazwa wskazuje, poza tym rośnie na orzechu, olchach, klonie czy buku ; bardzo rzadko na drzewie iglastym. Zapach i smak nie jest wyczuwalny, bardzo łagodny, chrząstkowaty smak, bardziej może służyć jako dodatek do potraw aniżeli główny składnik. Według mnie nie ma możliwości pomyłki. 


Płomiennica zimowa – to pospolity grzyb zimowy, którego spotykamy od listopada do marca, są odporne na niskie temperatury. Tworzy biały wysyp zarodników, owocniki wyrastają z pnia tworząc kępy. Kapelusz śliski, okrągły, u większych owocników płaski, wielkości od jednego do kilkunastu cm. Barwa zależna od wieku ; młode owocniki są żółte, jasnopomarańczowe a starsze ciemnopomarańczowe aż do brązowego koloru. 
Kapelusz zawinięty białą barwą w dół. 



Trzon o grubości przeważnie kilku mm, koloru zamszowego, ciemnobrązowego lub żółtego ; im niżej tym trzon bardziej ciemny, grzyb naturalnie obumiera od trzonu. Rośnie na żywych i martwych drzewach, pniach drzew liściastych. Najczęściej występuje na wierzbach, topolach, rzadziej na orzechu ; czasem rosną kilka metrów nad ziemią, dlatego zbiór może być utrudniony, kapelusze czasem pokryte są mchem z drzew lub kawałkami kory, piasku z pniaków, często trzeba dokładnie myć. Zapach jest bardzo przyjemny, typowo grzybowy. W smaku bardzo przypominają orzechy włoskie, coś wspaniałego.

Gatunki podobne: hełmówka jadowita, która rośnie od późnego lata do pierwszych mrozów, bardzo często na drzewach, pniach drzew iglastych, rzadko na bukach – w górach. Łuszczak zmienny, który nie występuje typowo w zimie, rośnie na drzewach liściastych a na iglastych tylko na południu kraju w górach, jednak jest jadalny, ale podobny do hełmówki jadowitej, dlatego warto wiedzieć jak je odróżnić. Trzecia możliwość pomyłki to maślanka wiązkowa, która również nie rośnie typowo w zimie, podczas mrozów. Maślanka czasem posiada lekko zielone blaszki i żółty trzon. 

Obmyte grzyby
Wybrałem się do lasu i dostrzegłem jakieś jasne kolory na tle szarego lasu, bo śnieg jeszcze nie spadł u mnie. Okazało się, że na martwym pniu topoli rośnie płomiennica zimowa. Pomyślałem, że wybiorę najładniejsze owocniki i przyrządzę sobie w domu. Tak też zrobiłem. Niedaleko osiedla zebrałem jeszcze kilka zimowek, dodatkowo z bzu czarnego zebrałem rosnące uszaki. W domu dokładnie umyłem grzyby z piasku, kory, mchu i usmażyłem na patelni na maśle. 



Smażenie
Smażyłem ponad 20 minut, w trakcie kilka razy przyprawiałem pieprzem i solą. Zimówki były gotowe dużo szybciej niż uszaki, które wolno stawały się miękkie.









Gotowe, smacznego
 Dobrze przyprawione usmażone grzyby zjadłem z chlebem. Bardzo zaskoczył mnie smak zimówek, jakbym jadł orzechy włoskie! Szkoda tylko że tak rzadko je spotykam.










Zawsze trzeba uważać i gdy nie jesteśmy pewni, nie zbieramy, nie jemy – o tym trzeba zawsze pamiętać i tyczy się to nie tylko grzybów!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz