  | 
| Składniki naparu | 
Lato w pełni, zatem zbiory kwitnących i owocujących już
roślin także. Na łąkach, przy lesie możemy spotkać wiele roślin o
charakterystycznym smaku, połączenie ich daje czasami niepowtarzalny smak. Po
drodze do lasu na łące zerwałem kilka kwiatów chabra bławatka i rumianku
pospolitego, przy linii lasu zebrałem owoce jeżyny fałdowanej i maliny właściwej.
Część owoców przegryzłem na surowo i z całej pozostałości zrobiłem napar ;
zalałem wrzątkiem i trzymałem kilkanaście minut pod przykryciem.
  | 
| Zalane wrzątkiem | 
Temperatura w ciągu dnia sięga lekko ponad 30° stopni, mimo
to lubię wieczorem napić się czegoś gorącego o dobrym smaku. Po zamieszaniu
maliny prawie się rozpadły, jeżyny zmiękły i oddały trochę swojego koloru,
kwiaty rozdrobniły się na mniejsze części. Napar pachniał przede wszystkim
rumiankiem i leśnymi owocami. Zainspirowało mnie to do zbiorów na zapasy zimowe
na napary i dodatki do herbat, nalewek  -
aby w zimie poczuć choć trochę smak letniego słońca.
  | 
| Po kilkunastu minutach gotowe do picia | 
Za każdym razem jak jestem w lesie, mieszam różne części
roślin ze sobą, smakuję różne mieszanki, zawsze coś nowego i zawsze coś
smacznego a przede wszystkim zdrowego bo wiemy co pijemy.
 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz