piątek, 29 stycznia 2016

Żywica czereśni jako guma do żucia

żywica
Każdy wie, że skaleczone drzewo iglaste wytwarza żywicę. Natomiast nie wszyscy wiedzą, że żywicę możemy spotkać także na drzewach liściastych. Czereśnia ptasia nie jest wyjątkiem, wiśnia, czeremcha, kruszyna także czasem opływa żywicą.
Czereśnie przeważnie spotykamy jako pojedyncze drzewo w lasach liściastych i iglastych, na nizinach i w niższych położeniach górskich. Podczas gdy drzewo zostanie uszkodzone regeneruje się tworząc żywicę, takie zjawisko nosi nazwę gumozy.

żywica czereśni
Żywica jest jadalna. Zimą, kiedy jest sporo śniegu bardzo przyjemnie trafić na taki słodycz, którym można się delektować podczas marszu. Kiedy temperatura jest dodatnia tak jak obecnie, żywica jest gumowej konsystencji, lepi się, ale nie lepi rąk, powoli rozpuszcza się w ustach tworząc bardzo delikatnie słodki posmak. Zebrałem kilka małych kawałków, a resztę pozostawiłem na drzewie, kiedyś pewnie będę tamtędy jeszcze przechodził.



Podobno taka żywica działa leczniczo na drogi oddechowe i kaszel, jednak nie miałem okazji tego sprawdzić na sobie. Można też kawałki żywicy rozpuścić w ciepłej wodzie i pić jako napar.

Warto przyjrzeć się takiej żywicy na drzewie, może uda nam się spotkać owada, który został przypadkiem zalany...

19 komentarzy:

  1. Bardzo fajny artykuł :) Dopowiem, że wybiela zęby, odkaża jamę ustną np z bakterii próchnicy, nawilża suche gardło. Kasia MM

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bakterie próchnicy? Chyba otrzyma Pani Nobla za odkrycie nowego taksonu.

      Usuń
  2. Bardzo fajny artykuł :) Dopowiem, że wybiela zęby, odkaża jamę ustną np z bakterii próchnicy, nawilża suche gardło. Kasia MM

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za cenne informacje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Żywica czeremchy jest jadalna? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oczywiście, że tak. Niejadalna jest tylko żywica cisu. Cis ma jadalne tylko czerwone osnówki.

    OdpowiedzUsuń
  6. Potwierdzam ! Żywica czeremchy jest jadalna , wczoraj w lesie nażarłem sie nią do syta , poprostu łaziłem i świeciłem latarką po drzewach o drugiej w nocy i zeskrobywałem scyzorykiem . W konsystencji jest jak gumisie żelki , tele że mniej słodka

    OdpowiedzUsuń
  7. Podobno bardzo dobra do oczyszczania dróg oddechowych jest żywica świerkowa. Tylko, że jej się nie żuje, a pali (podgrzewa) w kominku aromatycznym i wdycha opary. Tak słyszałem, ale nie wiem, czy to prawda. Muszę sprawdzić ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Z liściastych NIGDY NIE PROBÓJCIE BRAĆ DO UST, szczególnie z wiśni i czereśni, to BRUNATNA ZGNILIZNA - rak drzewa, a nie żywica.

    OdpowiedzUsuń
  9. W XVII w już były opisy że żywica z owocowych drzew ma właściwości lecznicze i jest jadalna, ja też jadłam żywicę, stokrotki, bzy, szczawik jako dziecko i żyję

    OdpowiedzUsuń
  10. Odpowiedzi
    1. Cieszy mnie to, że nadal ludzie korzystają z moich wpisów sprzed lat :)

      Usuń
  11. Bardzo cenne info pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  12. Dzis wlasnie znalazlam taki rarytas podczas spaceru i zastanawialam sie czy zjesc. Zgooglowalam pytanie i pojawil sie ten artykuł- wielkie dzięki za świetna przekąskę! Zjadlam jeden kawalek, resztę na razie zostawiłam...pozdrawiam z dalekiej Irlandii 😁

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja się w dzieciństwie tego najadłem. Dziś jestem zdrowa odporna na choroby plucne żadnej anginy alergi

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tez jadlam jako dziecko cudowna, zloto bursztynowa zywice z dzewa czeresniowego, wspanialy smak i aromat. Jadalam rozne rosliny i kwiaty i uwielbalam to, tez jestem zdrowa jak kon :o))

      Usuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

      Usuń