 |
Nastawione słoiki na syrop |
Mimo, że zima tak długo trzymała, to sosna doskonale dała
sobie radę i wiosenne pędy sosnowe będą gotowe do zbioru w tym samym okresie,
co rok temu, w pierwszym tygodniu maja. Wtedy na sosnowych szczytach pędy mają
już wielkość od 5-20cm. Wielkość pędów zależy od nasłonecznienia drzew.
Zebranych pędów nie trzeba myć. Aby zrobić bardziej wydajmy syrop kroimy
pędy na 1-2cm kawałki, ubijamy i zasypujemy cukrem tak jak w przypadku robienia
syropu z podbiału. Można pędy pokroić na większe kawałki, np. 3-4cm. Nastawione
słoiki na syrop odkładamy w ciemne miejsce, co kilka dni sprawdzamy jak całość
wygląda.
 |
Syrop |
W zależności od tego ile daliśmy pędów i cukru do słoika czas
powstawania syropu trwa 1-3tyg. Nie pamiętam ile czasu trzymałem swoje słoiki,
wydaje mi się, że ponad 2 tygodnie. Z około 9-10l słoików uzyskałem 1,25l
gęstego syropu. Przy wyciskaniu i zlewaniu pędów warto dokonać filtracji
mechanicznej przez szmatkę, aby nie dostały się żadne części rośliny. Z
nierozpuszczonego cukru można zrobić napój do picia rozcieńczając do
określonego smaku. Gdy już mamy gotowy syrop w butelce na powierzchni syropu
może być brązowa część syropu. Zależy przez jaką szmatkę przelewaliśmy. Nie
jest to szkodliwe, bo jest to pozostałość po pędach. Syrop ma złocisty, żółty,
żywiczny kolor. Orzeźwiający, słodki smak.
 |
Syrop z podpłomykami |
W tym roku jeszcze nie zbierałem pędów. W tym tygodniu
zacznę, mam w planie uzyskać jak najwięcej syropu, żeby mieć na bardzo długo.
Syrop wykonam na dwa sposoby, część spróbuję bardzo zagęścić, zrobić bardzo
słodki. Wykonam też nalewkę. Podczas przeziębienia syrop piłem na zmianę ze syropem podbiałowym, dodawałem do herbaty, robiłem napój do picia, jadłem z
podpłomykami. Przyjemnie w lesie czasami zjeść wszystko własnego wyrobu. Polecam wszystkim wykorzystywać to co oferuje nam przyroda.
 |
Nastawione słoiki na syrop |
 |
Kilka litrów syropu |
 |
Metodą gotowania |
cześć
OdpowiedzUsuńmam do Ciebie prośbę i pytanie
jak mogę zagęścić taki syrop z sosny, nadać mu konkretny kolor
chodzi o to ze jak robiłam syrop pomagała mi młodsza córka i jeden słoik przepłukała gorącą wodą -
juz ma inny kolor ten syrop i smak
myślałam ze może cukier zeszklić ale to będzie czuć ...
proszę pomóż mi
motorower@Safe-mail.net
Ewa
Cześć. Syrop możesz zagęścić poprzez gotowanie na wolnym ogniu. Woda będzie parować, poprzez co syrop zmieni kolor, konsystencję i smak.
OdpowiedzUsuńZbierasz w lasach czy z terenów prywatnych?
OdpowiedzUsuńW lesie prywatny teren.
OdpowiedzUsuńMasz dobrze, u mnie w okolicy lasów prywatnych brak. Chyba trzeba samemu zasadzić :D
Usuń