|
Krzesiwo tradycyjne - stal, skała, hubka |
Krzesiwo tradycyjne zwane potocznie krzemiennym lub
kowalskim to jedna z bardziej prymitywnych metod otrzymywania ognia. Składa się
z trzech elementów: kawałka stali, kawałka skały oraz hubki, czyli materiału
który ma złapać iskrę.
|
Część gładka, część chropowata |
Stal musi być wysoko zahartowana, twarda i węglowa – wtedy
da odpowiednią ilość iskier o odpowiedniej temperaturze. Dla komfortu najlepiej
jeśli będzie to kawałek stali o długości 5-10cm w kształcie prostopadłościanu o
grubości kilku milimetrów. Warto zauważyć, że kiedy boczne ściany w przypadku pilnika
są starte na płask, to skała o którą uderzamy wolniej się zużywa – mniej kruszy,
w dodatku otrzymujemy dużo więcej iskier. Nadają się także doskonale metalowe
sztabki, w różnych kształtach, dobrze przystosowane do krzesania iskier pod
względem jakości metalu oraz komfortu trzymania sztabki.
|
Odłupki krzemienia |
Skała powinna być przede wszystkim twarda, aby pod wpływem
uderzenia stali były wytwarzane iskry. Materiał skalny powinien dobrze
przylegać do dłoni, żeby pod silniejszym uderzeniem żaden element krzesiwa nie
wypadł z dłoni. Konieczna jest także ostra krawędź o którą będziemy uderzać.
Najlepszy i najbardziej popularny jest krzemień, który jest dostępny w wielu
miejscach, można go obrobić, aby był idealny. Jest jeszcze wiele innych
naturalnie twardych skał np. piryt, granit, kwarc które nadają się do krzesiwa
tradycyjnego.
|
Inne skały nadające się do krzesania iskry |
|
Hubka - zwęglona bawełna |
Hubka, trzeci element wchodzący w skład krzesiwa
tradycyjnego (w tym przypadku). To materiał o niskiej temperaturze zapłonu,
który ma złapać iskrę. Niska temperatura zapłonu jest spowodowana składem
chemicznym, strukturą, powierzchnią danego materiału oraz czynnościami jakim
została poddana dana hubka - preparowanie. Hubki są różne pod względem swojej
struktury: delikatne i kruche, mocne i twardsze. Takie które wolniej się tlą i
szybciej. Czasami jedna hubka ma więcej cech jednocześnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz