|
Żółciak siarkowy |
Żółciak siarkowy (Laetiporus sulphuereus) – jest to nadrzewny grzyb, częściej występującym niż błyskoporek. Jest jadalny po odpowiednim przyrządzeniu, kiedy jest jeszcze młody okaz owocnika – głównie w maju i czerwcu - wtedy jest jeszcze bardzo miękki, elastyczny. Później staje się bardziej twardy, niejadalny, trujący aż w końcu kruchy o nieprzyjemnym zapachu. Owy grzyb powoduje brunatną zgniliznę drewna, złamanie drzewa. Powodem tego jest to, że grzybnia wrasta się w słoje drzewa, z którego usuwana jest celuloza i rozsadza pień, poprzez co drzewo się łamie.
|
Młode owocniki żółciaka siarkowego, nadające się do spożycia |
Występuje głównie na drzewach
liściastych takich jak wierzba, wiąz, buk, robinia, dąb, wiśnia, czereśnia,
jednak można go spotkana drzewach iglastych w górach. Owocniki żółciaka rosną
warstwami jeden nad drugim. Młode owocniki są jaskrawożółte, pomarańczowe – z
wiekiem stają się jasne, aż białe, najpóźniej w zimie odpadają całkowicie z
drzewa na którym występują. Owocniki mają wielkość od kilku do kilkudziesięciu
cm, nawet do 40cm, rosną w dużej ilości na jednym drzewie, od 10 do 40 okazów.
W przypadku młodego owocnika nie ma możliwości pomyłki z innymi gatunkami,
później też nie powinno być problemów.
|
Żółciak siarkowy zimą, niejadalny |
Żółciak
siarkowy jest wykorzystywany w kuchni bushcraftowej, znajduje też swoje
zastosowanie w temacie ognia. Z grzybni robi się jedną z
najlepszych hubek do krzesiwa tradycyjnego po odpowiednim przygotowaniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz